Wacken Open Air – 2019 – Hayatta Kalma Rehberi
Wacken Open Air nedir?
Kuzey Almanya’da kimselerin pek bilmediği ufak bir köyün ismi olan Wacken’da 1990 yılından bu yana önlenemez bir şekilde büyüyerek yapılagelen festivale verilen isimdir. 1990 yılı itibariyle yalnızca altı grubun sahne aldığı, bilet fiyatı 12 mark olan festivale günümüzde her yıl yaklaşık 220 grup sahne alıyor. Dünyanın en büyük metal festivallerinden biri olarak gösterilen kült etkinlik, bu sene itibariyle otuzuncu yıl dönümünü kutladı. Kısaltması “WOA” şeklindedir, festivale gitmeden önce otomobilin arkasına çıkartma olarak yapıştırılır. Almanca bir kelime olduğundan “Veykın” diye okunmaz.
Nasıl bilet alırım?
Biletleri festivalin internet sayfasından 220 euro karşılığında edinebilirsiniz. 2020 yılı için ön satışa çıkarılan 75.000 adet bilet çoktan tükendi. Ancak takipte kalarak bundan sonra piyasaya sürülecek olan biletleri kovalamakta fayda var. Zira geçtiğimiz yıllarda farklı zaman dilimlerinde ek olarak yeniden bilet satışı yapılmaktaydı. Bunun haricinde ikinci el bilet edinme opsiyonu mevcut, ki şahsen gittiğim
senelerde aldığım biletleri hep konserden birkaç gün önce bu şekilde edindim ve hiçbir sorun yaşamadım. Konser yaklaştıkça bu biletlerin fiyatları düşüyor. 2017 yılında 220 eurodan satılan biletleri konser günü 120 euroya edinmişliğim vardır. Ancak Türkiye’den sırf festivale katılım amacıyla seyahat edecek olanlar için bu seçenek pek avantajlı olmayabilir.
Nasıl gidilir?
Festival alanına ulaşmak için öncelikle Hamburg’a uçmanız ve ardından Wacken’in havaalanından hareket eden
shuttle servislerini kullanmanız gerekiyor. Havalanından direkt ulaşım mümkün olduğu gibi, Itzehoe’den de aktarma yapılabilir. Bunun için Hamburg havaalanından Itzehoe trenine binmeniz ve oradan kalkan servisi kullanmanız yeterli. Diğer seçenekler ise havaalanındanaraç kiralamak veya otomobil paylaşımı (“Carsharing” ya da “Mitfahrgelegenheit”) sitelerini kullanmak şeklinde mümkün.
Not:
Alman demiryolları internet uygulamasını (Deutsche Bahn App) mutlaka telefonunuza
indirin. Güncel tren ya da otobüs saatlerine erişim açısından emin olun google
maps’ten daha faydalı olacaktır.
Nerede konaklamalıyım?
1)Kamp alanında getirdiğiniz çadırı kurabilir, çadır kiralayabilir ya da karavan tarzı
bir araç kiralayarak konaklayabilirsiniz. Her biri için kamp alanında ayrı
bölgeler tahsis edilmiş. Burada en çok vurgulamak istediğim husus, festivalin
internet sayfasındaki bütün detayları iyice okumanız olacaktır. Almanya’nın
hizmet sektöründe dünyanın en zayıf ülkelerinden biri olduğunu asla unutmayın.
Önceden plan program yapmadığınız takdirde rezillik yaşama ihtimaliniz çok
yüksek. Dolayısıyla her şeyi kendiniz ayarlamalısınız, zira kamp alanı ile
ilgili sitede belirtilmiş olan her şeyi bildiğiniz varsayılacaktır.
2)Wacken köyü içerisinde fazla olmasa da çevre bölgelerde, özellikle Itzehoe’de çeşitli
pansiyonlar ve ufak oteller mevcut. Ancak benim sorduklarım önümüzdeki sene
için dahi doluydu, zira ayrılanlar çoğunlukla sonraki yıl için de rezervasyon
yaptırarak gidiyorlar.
3)Son yıllarda yaygınlaşan Airbnb sayesinde konaklama seçenekleri Wacken’da da artmış vaziyette. Alana yakınlık ve makul fiyatlı olması gibi nedenlerle son derece mantıklı görünüyor.
4)Bunun dışında festival alanının girişinde oldukça yüksek fiyatlı bir hotel de mevcut. Maddi açıdan size uyuyorsa tabii ki en iyi seçenek olarak “Moshtel” adı verilen bu prefabrik otel tercih edilebilir. (Not: Şu an fark ettiğim üzere 2020 için tüm odalar çoktan satılmış)
5)Maceraya atılmak isterseniz Couchsurfing sitesine giriş yaparak ücretsiz konaklamayı da deneyebilirsiniz. Evinde kalmak istediğiniz kişinin hakkında yeterince yorum varsa genellikle güvenilir oluyor. Ama bu durumda tabii ki o kişinin ev kurallarına bağlı oluyorsunuz. Sitenin kuralları gereği konaklama karşılığı ücret ödenmesi yasaklanmış ve tamamen gönüllülük esasına dayandırılmış. Bu yüzden belki yanınızda ufak bir hediye götürebilir, yerel bir yemek pişirebilir ya da Türkiye’de konaklama gibi şeyler önerebilirsiniz.
Yanımda neler götürmeliyim?
Çadırda kalacaksanız; uyku tulumu, mat, kazıklar vs gibi klasik kamp ekipmanlarını tabii ki yanınıza alıyorsunuz.
Ek olarak önerim, çadır alanında rahat etmeniz açısından katlanır sandalye ve basit gölgelik tentelerden edinmeniz. Kamp alanına cam içerisinde olmamak şartıyla her türlü yiyecek ve içecek götürmeniz serbest. Genellikle insanlar soğuk tutan çantalardan ya da ufak soğutuculardan götürerek yakındaki süpermarketten oldukça yüklü yiyecek ve içecek alışverişi yapıyor. Bu durumda taze olduğu kadar konserve yiyecekler de tercih ediliyor. Böylece acıktığınızda sürekli devasa alanı katederek ve kuyruk bekleyerek festival alanına gitmek zorunda kalmıyorsunuz.
Kahve, plastik çatal, bıçak, bardak, alkollü ve alkolsüz içecekler de unutulmaması gerekenlerden. Bunun haricinde ızgara malzemeleri götürmek, et alıp barbekü yapmak da son derece yaygın. Resmi sitede belirtildiği üzere kömür, elektrik ya da gaz kullanmak kaydıyla ızgara yapmak ya da yemek pişirmek mümkün.
Ayrıca bir diğer konu tabii ki çeşitli hava koşullarına uygun kıyafetler (hem 8-10 derece arası yağmurlu hava, hem de 30 dereceye yakın güneşli hava gibi), ayakkabılar (yağmur ve bataklık ihtimaline karşın plastik çizme Wacken’in olmazsa olmazlarındandır), üşenmeyip havuza girmeyi filan düşünürseniz mayo ve havlu, güneş gözlüğü, güneş kremi, deodorant, şampuan gibi kozmetik ürünler.
Rahat uyuyabilmek açısından atlanmaması gereken bir konu da kulak tıkacı veya gürültü önleyici kulaklık. Kullanıyorsanız uyku maskesi ya da toz maskesi, zira sıcak havalarda kamp alanında inanılmaz derecede toz oluyor. Benim gibi astım hastası iseniz spreylerinizi ve anti-alerjik ilaçlarınızı götürmeyi unutmayın.
Şimdiden iyi eğlenceler 🙂
Gerçekten faydalı bilgiler içeriyor…