Röportajlar

MORBID ANGEL

– Selam Steve hayat nasıl gidiyor ?

Tucker : Her şey gayet iyi gidiyor.

 

– Sanırım bu Türkiye’den ilk birebir röportaj değil mi?

Tucker : Evet yaptığımı hatırladığım ilk Türkiye’den röportaj bu.

 

– İlk başta son albümünüz “Heretic” için tebrikler. Bu sıralar neler yapıyorsunuz? “Heretic” için planlarınız neler ?

Teşekkürler… Şu an yeni albümümüzü desteklemek amacıyla tura başlamak için bazı hazırlıklar yapıyoruz. Kasım ayında gelecek 2 yıl için tüm dünya çapında bir tura başlıyoruz.

 

– Heretic’den sonra basından ve fanlardan nasıl tepkiler aldınız ?

Gayet iyi tepkiler alıyoruz, dergilerdeki kritikler Heretic albümü ve bizim için cool ve yüksek pointlere sahip. Fanlardan gelen e-maillerde albümü sevdiklşerini söylüyorlar ve bunun gibi çok fazla sayıda e-mailler alıyorum. Bu çok hoş, yani bu albümde tam anlamı ile MORBID ANGEL.

 

– “Heretic” albümünü nasıl yaptığınızı gerçekten merak ediyorum. Albümün backgroundında neler düşünüyordunuz ve hangi elementleri kullandınız ? Sanırım köklerinizi asla bırakmazsınız.

Aslında bu cd de tüm diğer Morbid Angel albümleri gibi, bize doğal ve gerçek gelen elementleri kullandık ve çaldık. Başka herhangi bir şey üzerine gitmeyi denemedik. Bizim her zaman yeni elementleri olduğu kadar eski elementleri de kullandığımızı ve göz ardı etmediğimizi düşünüyorum.

 

– Çok başarılı bir kariyer içerisinde 8 albüme sahipsiniz ve kesinlikle sizin müzik piyasasında extreme bir pioneer olduğunuzu söyleyebilirim. Son albümünüzde eskiye göre nasıl bir değişiklik olduğunu düşünüyorsun ?

Söylediğim gibi bizim her kaydımızda değişiklik vardır. Her albümümüzün ayrı bir karakteri olduğunu düşünüyorum ama her zaman Morbid Angel’ın ne olduğunu ve neyin doğru olduğunu göz önüne alarak hareket ederiz; bu da death metaldir… ve pioneersın ne olduğunda gelirsek… diğer insanların gitmeye korktuğu yere gitmekten korkmayan insanlar her zaman pioneerstır diye düşünüyorum. Yani biz ve bizim gibi insanlar.

 

– Sizin Gateways to Annhilation’da diğer albümlerinizden daha fazla groovy rifler ve bölümler kullandığını düşünüyorum, söyler misin aynı elementleri son albümde de kullandınız mı ?

Evet. Gateways… çok groovy ve heavy bölümlerden oluşan bir albümdü… ve evet son albümümüz “Heretic” de bu elementlerin bazılarını kullandık, ama bu albüm çok daha hızlı ve heavy bence.

 

– Morbid Angel Gateways… albümünden beri çok ve daha fazla başarılı işlere imza attı. Metal müzik piyasasında doğru oyunu oynadığınızı düşünüyorum. Sence yanlış mı?

Biz müzik piyasasına yönelmeye asla kalkışmadık, biz sadece kendimizin içindekileri ortaya koyduk… Biliyorsun Morbid çok uzun zamandan beri ortalıkta olan bir grup ve çok sağdık bir dinleyicisi kitlesi ve bir yol oluşturdu ve bununla birlikte umuyorum ki Gateways… bu yolu daha da büyütmemize yardımcı oldu.

 

– Gateways… ‘den sonra Slayer, Pantera, Soulfly vs… gibi büyük gruplarla bütün dünyada turladınız ve en büyük showlarınızı verdiniz ve sonra BOOM ! sanırım bu durum Morbid Angel için biraz farklı bir durum çünkü geçmişte sürekli underground’tan sizin gibi en extreme gruplarla turluyordunuz. Bu eski ve kult dinleyicileriniz için biraz inanılmazdı. Sence bunun anlamı death metalin canlı olarak geri dönmesi gibi bir şey mi ?

Büyük gruplarla turlamak gerçekten bizim için iyi bir fırsattı, daha önce death metal gibi herhangi bir şeyi duymamış yada dinlememiş birçok insana death metali ulaştırdık. Ve bu bence çok iyi bir şey. Ama bizim kult fanlarımız olan insanlar yıllarca burada bizimleydiler ve bu bizim için gerçekten çok önemli. Onların gerçek savaşçılar olduğunu düşünüyorum.

 

– Death metali ne kadar umursuyorsun ? Ve senin hayatındaki yeri ne? Biliyorsun death metal de prioiritysiniz ve 20 yılın üzerinde bir zamandan beri Morbid ortalıklarda, hiç sıkılmadınız mı?

Bana göre bu çok önemli ve bu benim hissettiğim bir şey. Eğer hissetmeseydim bu tarz müziği asla çalmazdım… 6 yıldan beri Morbid’teyim, sıkılmak mı? Bu benim yolum ve her şeyim. Diğer çocuklar ise 20 yılın üzerinde bu tarzı çalıyorlar ve bu onların yarattığı bir yol. Sıkılmak mı? Onlar bu işin tam anlamıyla delisiler.

 

– Geçen yıllardaki turlarda iyi ve büyük gruplarla Showlar verdiğinizden bahsetmiştim. Gerçi onların bazıları trendy gruplardı, mesela Hed PE, Kittie vs… ve sanırım şu an daha fazla fana sahipsiniz ve kesinlikle onların dinleyicilerini çaldığınızı düşünüyorum, haksız mıyım?

Evet umuyorum ki onların dinleyicilerini çaldık. Biz sadece tura çıktık ve müziğimizi çaldık, tüm bu Showlar için değişik herhangi bir şey yapmadık, her zamanki gibi her şeyimizi ortaya koyduk ve yeni fanlar kazandık… Biliyorsun trendler gelir ve gider ama gerçek stuff hep çevrendedir ve sanırım kendimizi zamana tekrar kanıtladık.

 

– Peki Kittie ile yaptığınız İngiltere turu nasıldı? Kittie bir nu-metal grubu ve kızlardan oluşuyor, biraz ilginç değil mi ?

İlginç ve değişikti, ilginç olan kızlar gerçekten heavy ve extreme tiplerdi. Değişik olan ise bazı dinleyicilerin kesinlikle dehşete düşmüş olmasıydı. Çoğu yeni tip daha önce bizim kadar heavy ve extreme müzik çalan bir grubu hiç görmediklerini söylemeleri ve bizi cool bulmalarıydı.

 

– Eski inançlar ve Sümer mitolojisi ile ilgileniyorsunuz ve bunu müziğe yansıtıyorsunuz. Bunlar sizi ne kadar etkiliyor?

Evet ama bu daha çok Trey’i ilgilendiren bir soru ama eski inanışlar kesinlikle hepimizin ilgisini çekiyor… Anlarsın, bu daha çok hayatımı yaşadığım bir yol.

 

– “Heretic” ten bir şarkıya klip hazırladığınızı duydum, hangi şarkıya çektiniz? Ve hangi rock Showları bunu gösterecek ?

Enshrined by Graceiçin bir video hazırladık. Amerikada Fuse ve MTV2 yayınlayacak ve tüm dünyada diğer video Showları ve kanalları.

 

– Ben Türkiye’denim ve değer Türkiye’de extreme bir kişiliğe sahipsen, sıradan insanlar kötüye giden ve kötü görünen bazı reaksiyonlar gösterirler. Aynı boktan şeyleri Türkiye dışından bazı metalhead’lerden de duyuyorum. Özellikle Amerika’dan ve biraz da Avrupa’dan. Amerika’da toplumdan nasıl tepkiler alıyorsunuz ?

Onlar gibi olmak için hiçbir isteğe sahip değiliz ve farklı görünüyor olmamız da bizi hiç sıkmıyor, kısaca hiç ciddiye almıyoruz. Biz farklıyız ve yaşamlarımızdan ve inançlarımızdan gurur duyuyoruz. Onların yaşama yöntemlerini ve inançlarını ciddiye almıyorum. Para için yaşarlar, dini inançları yasaklamış olmasına rağmen günah işlerler, hiçbir şey olmamış gibi dua ederler ve iki yüzlü davranırlar. Albümün isminin Heretic olmasının nedeni bu… Onlara göre bizler Heretic’iz ve böyle olmaktan da mutluyuz.

 

– Steve, geçen yıl turne esnasında birkaç aylığına gruptan ayrıldın ve geri döndün. Geçenlerde birkaç ay için tekrar grubu terk ettin ve gruba geri döndün, gerçekten merak ediyorum, gruptan neden ayrıldın? Ve grupta neler oldu?

Hayatında ve ailemde yanlış giden bazı şeyler vardı ve bunları düzeltmeye ihtiyacım vardı. İlk başta grupla olan çalışmalarım sona ermişti, sonra Trey ve Pete ile grup üzerine konuşmaya başladık ve gruba geri döndüm işte. Anlayacağın rayından çıkan ve doğru gitmeyen bazı şeyler tekrar rayına oturtuldu.

 

– Son yıllarda sizin gibi eski gruplar kadar yetenekli ve teknik death metal grupları ortaya çıkmıyor. Bu durum hakkında ne düşünüyorsun ?

Biliyorsun death metal bir süre için pek popüler değildi ve ona olan ilgide azalma vardı. Ama şu an iyi ve az da olsa yetenekli ve iyi gruplar var ve scene şu an tekrar çok güçlü.

 

– Seni ve diğer elemanları en çok etkileyen gruplar kim ? Biliyorsun Nocturnus tekrar toplandı ve davulcuları Mike 86’daki Abominations… da davul çalmıştı ve sanırım Trey Nocturnus ve tarzını gerçekten seviyor.

Evet onlar Trey’in arkadaları Mikey’i tanırım iyi bir heriftir, Nocturnus benim de sevdiğim bir gruptur. Bizler daha çok Slayer, eski Death ve Venom, Judas Priest gibi pek çok eski gruptan etkilendik.

 

– Eric Rutan gruptan kendi projeleri Hate Eternal ve Alas’la daha çok ilgilenmek için gruptan ayrılmıştı, Morbid’e geri döndüğüne dair bir dedikodu duydum bu doğru mu?

Hayır, Eric gruba geri dönmedi. O gerçekten Hate Eternal ile çok meşgul

 

– Sizin gerçekten çok geniş ve değişik tarzlardan fanlarınız var, ve her tarzdan etkilediğiniz insanlar ve gruplar var. Mesela Slipknot, konserlerinde Morbid Angel coverı çalıyor ve birkaç yerden duyduğuma göre grup elemanları Morbid fanı. Pantera’dan Philip Anselmo sizinle birlikte sahneye çıkıp şarkı söylüyor. En garibi ise Korn ve sizin şarkınız “God of Emptiness” a yaptığı coverı.

Evet doğru söylüyorsun, Morbid angel pek çok grubu veya yeni grubu ve birçok insanı etkilemiştir. Senin de söylediğin gibi Morbid 20 yılın üzerindedir müzik yapıyor ve müzikte kendine bir yol açmış, bu yolun takipçisi de birçok metalhead’e sahiptir. Slipknot’ın birkaç elemanını tanıyoruz, Onlar death metal fanları. Philip de öyle ve yıllardan beri orijinal işler yapıyor ve bizim arkadaşımız. Korn’un coverı evet biraz şaşırtıcı ama pek de öyle değil çünkü Korn üyeleri daha müzik yapmıyorken Morbid yıllardır bu işin içindeydi ve bizi dinleyerek büyüdükleri yaptıkları coverdan anlaşılıyor.

 

– Morbid Angel, Ancient Ones (look at Morbid albums) olarak çok brutal, teknik ve intelligent bir grup. Trey kendi klasmanında bir gitar virtüözü, Pete bir davul makinesi gibi, ex-member Eric ise kendi yeteneğine sahip bir gitarist. Steve senin de cool bir frontman ve basçı olduğunu düşünüyorum. Priority olmak biraz zor değil mi ? Beste yapmakla ve çalışmakla grup olarak ne kadar uğraşıyorsunuz?

Söylediklerin için teşekkürler… Bu gruptaki herkes gerçekten çok çalışıyor, sürekli pratiklerle uğraşıyoruz, bu turne ve tatillerde bile geçerli. Ve mümkün olduğunca yapabildiğimizin en iyisine ulaşmak için çalışıyoruz, en ince detayına kadar oluşturduğumuz bestelerle uğraşıyoruz, her ton ritim, nota ,vuruşlar vs. bizim için önemlidir ve bunların merkezine inmeye çalışıyoruz. Bir beste bazen haftalar ve aylar alabiliyor ve onları deneysel bir şekilde oluşturuyoruz. Grupta herkes ne yaptığının farkında ve ben de dahil olmak üzere Trey ve Pete için yaptığımız müzik ne kadar teknik, hızlı ve deneysel olursa olsun bizim için zor değil, önemli olan yapabildiğimizin en iyisine ulaşmak. Bana sorarsan benim için aynı anda bas çalmak ve vokal yapmak gayet doğal ve bunu gerçekten seviyorum, özellikle kalabalıklara karşı canlı olarak çalmak. Bana göre zor olan her zaman en iyisidir.

 

– Eric’in gruptan ayrılması sizi ne kadar etkiledi? Biliyorsun Eric iyi bir gitaristti.

Evet iyi bir gitaristti ve bize özellikle konserlerde çok yardımcı oluyordu, ama onun diğer projelerine daha fazla vakit harcaması gerekiyordu. Eric’in gruptan ayrılmasının bizi o kadar etkilediğini düşünmüyorum, çünkü bestelerin mainman’i Trey’dir. Konserlerde bize yardım edecek bir gitarist bulduk. Özellikle gitar konusunda iyi bir herif.

 

– Daha önce hiç Türkiye’de çalmadınız. Türkiye’de bir show vermek ilginizi çeker mi ?

Evet Türkiye’de çalmak çok iyi olurdu.

 

– Sana ve dergimize olan ilginiz için teşekkürler. Lütfen okuyuculara ve fanlara son sözlerini söyle, kendine iyi bak bye.
Soruların ve röportajın için teşekkürler. Umarım dünya turnesine Türkiye’ye de geleceğiz… Until than stay brutal ! And check our last work Heretic.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu