Kritikler

Cattle Decapitation – Death Atlas

Metal Blade Records – 2019 – Amerika Birleşik Devletleri

California`nın Death/Grind neferi CATTLE DECAPITATION, sekizinci albümü “Death Atlas” ile karşımızda. “Death Atlas” albümü, grubun 2002´de çıkardığı “To Serve Man” ile bünyesine girdiği Metal Blade Records etiketi ile 29 Kasım 2019´da çıkacak Albümde toplamda 14 parça bulunuyor ve 54.58 dakika uzunluğunda. Grubun albümlerine genel olarak baktığımızda, en az parça barındıran “The Harvest Floor” da 10 parça bulunuyor. Grubun albümleri genel olarak böyle uzun süreli, bu ayrıntı paralelinde bakıldığında “Death Atlas” albümü grubun en uzun çalışması.

Albüm, günümüzün güncel konusu ve evrensel olarak dikkat çeken problemi “İklim Değişimi” temelinde gezegenin karşılaştığı tehlike ve beraberinde tekrar gündemde üst sıralara tırmanan, Hayvan hakları, Sosyal Adalet, Barış gibi konuları ideolojik olarak sorgulayan bir konsept üzerine kurulmuş. CATTLE DECAPITATION, hiç sonu gelmeyecekmiş gibi sömürülen ve kirletilen mavi gezegenin çektiği ıstırabı albümün merkezine almış.

Grubun beyni Travis Ryan, İnsanlığın ve gezegenin geleceği hakkında oldukça karamsar bir manzara çiziyor. Albümün ön kapak çalışması da albümün konseptiyle tamimiyle uyumlu. Evrenin bütün karmaşık ve kaos ahengini arkasına alan, kavrulmuş bir gezegen. CATTLE DECAPITATION 90’ların ortasında Grindcore´un sıkı örneklerini ortaya koyan bir grup olarak kariyerine başladı; fakat zaman içerisinde tarzın net sınırlarından sıyrılıp kendini daha ileri bir noktaya taşıdı. 2006´da piyasaya çıkan “Karma. Bloody.Karma” ile bana göre kariyerini bir basamak daha yukarıya çıkaran grup “Death Atlas” ile yükselişini sürdürüyor.

Albüm de ilk olarak değinmek istediğim nokta vokaller. Travis Ryan´in vokal performansını çok beğendim; insana adeta hastalık bulaştıran, insanlıktan çıkaran, lanetler yağdırıyor. Brutal vokalin farklı icra türlerini scream ve çürümüş toplumun sesini ifade edercesine farklı clean vokal denemeleriyle desteklediği performansı, hemen ön plana çıkıyor. Enstrümanların duyumu konusuna gelirsek davulların biraz arka planda kaldığını düşünüyorum. David McCraw bence çok iyi bir Davulcu ve canlı performansında bunu net biçimde gösteriyor zaten; fakat albümde ortaya koyduğu bu iyi performansı o can alıcı atakları duymak için can çekiştim resmen, albümün işçiliğinde, ses mühendisliği aşamasında neden böyle bir tercih yapıldı? Yanıtını vermekte tahmin etmekte güç. Gitar işçiliğine gelirsek, grup gerçekten bu noktada kendini aşmış. Hem gitar tonları hem rif yazmaktaki ustalık grubun gördüğü zirve noktası. Kulaklardan kan getiren bu grindcore çılgınlığı ile birleşen Progressive unsurların birleşiminin sonucu harika! Şu ana kadar online ortamda iki adet single yayınlandı: “One Day Closer to the End of the World” ve “Bring Back the Plague”. İki parçada birbirinden iddialı ve albümün kalibresi hakkında net fikir veriyor. CATTLE DECAPITATION son albümü ile Dünya´nın karşı karşıya olduğu sorun ile ilgili tokat gibi bir deklarasyon ortaya koyuyor.

8/10

Cattle Decapitation "Bring Back the Plague" (OFFICIAL)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu