Vixenta – The Oubliette (Albüm İncelemesi)
![](https://www.extreminal.com/wp-content/uploads/The-Oubliette.jpg)
![Vixenta Band](https://www.extreminal.com/wp-content/uploads/Vixenta-Band.jpg)
Pest Productions – 2024 – Avustralya
“Vixenta’nın üçüncü tam uzunluktaki albümü THE OUBLIETTE şimdiye kadarki en karanlık ve en iddialı albümleri. Emperor ve Enslaved gibi ikinci dalga black metal gruplarının çiğ yoğunluğunun yanı sıra Dark Souls ve Castlevania gibi karanlık fantezi medyasının parçalanmış irfanından büyük ilham alan albüm, insan umutsuzluğunun ve direncinin uç noktalarına bir iniş.”
Grubun kendini özetlemesi bu şekilde, geçelim benim düşüncelerime.
Vixenta dünyanın diğer ucu olan Avustralya’dan bizlere ulaşıyor. Tarz olarak black metal kalıpları içerisinde yer alan grubun atmosferik ve melodik yapısı dikkat çekiyor. Çiğ vokaller müziğe oldukça derinlik katmış. 2000lerin orta dönemi gruplarını bana anımsatıyor, şu an kesin olarak şu grubun etkileşimi var, şundan esinlenmiş diyemem. Ama bana Fransız black metali havası veriyor. Nedenini bilemiyorum, bir dönem Fransız çiğ black metal gruplarını çok takip ederdim. Nehemah, Celestia, Deathspell Omega,Mütiilation, Eski dönem Alcest’te bunlara örnek verilebilir.
Çiğ black metal soundunun yanı sıra grubun kullandığı atmosferik alt yapı oldukça doyurucu. Kimi yerlerde durgunlaşan vokaller, temiz tonlarda tercih ediliyor. Derinlikli gitar melodileri kulaklarımızdaki pası atmaya yardımcı oluyor. Kişisel olarak atmosferik black metal ve benzeri türleri çok sevmiyorum fakat Vixenta başarılı 10 şarkıyı bir araya getirerek kaliteli bir albüm ortaya çıkarmış.
Blood on the Idol I ve II hem beste, hem de liriksel açıdan oldukça iyi:
“THEY WANT YOUR LIFE
PRAY FOR THE BLOOD IDOL
SCREAMING IN MANGLED PAIN
WRITHING BEFORE HIS DARK THRONE”
“THEN THEY WILL ALL DIE DROWNING IN THEIR OWN BLOOD
SEEKING SOLACE AND REFUGE FROM THE IMMENSE PAIN
SURROUNDED BY FIGURES CLOAKED IN BLACK ROBES
A SACRIFICE FOR DEPRAVED BEINGS”
Albümün Spotify’da en çok dinlenen şarkısı ise Into the Oubliette olmuş. Bu şarkının bir de videosu mevcut, muhtemelen tekli olarak piyasaya çıkarıp promosyonunu daha önceden başlattıkları için diğerleri ile bu kadar dinlenme farkı var. Şarkıya gelecek olursak bana 90lar melodic black metal’i havası verdi. Özellikle Emperor ve Satyricon’un dönemin önde gelen grupları olduğunu düşünecek olursak, Vixenta’nın da bu şarkılarda bu yüce gruplardan etkilendiğini saklayamayız. Aralarda kullanılan konuşma tarzı vokaller tam olarak bana majestik black metal akımını hatırlattı. Hatırlarsanız bir dönem çoğu grup bu tarzlarda işler yapıyordu fakat dönemin değişmesi ile black metal akımı da farklı türlerle kendini birleştirerek gelişti ve değişti.
Özetle Vixenta’nın albümü gerçekten başarılı ve dinlemeye değer olduğunu düşünüyorum. Sound konusunda biraz daha prodüksiyona önem verebilirler, davul tonları oldukça mekanik geliyor. Bass gitar biraz ön planda, vokaller bazen geriye düşüyor. Benim şahsi düşünceme göre black Metal’de temiz vokal kullanımı yapılmamalı. Black metal’in evil havasını biraz uzaklaştırıyor ve romantikleştiriyor. Fakat grubun tarz post-atmosferik yada melodik black metal ise bu tür eklentileri kullanmayı çok seviyorlar.
8/10