Sumgzeit – A Death of You
Bağımsız Albüm – 2019 – Azerbaycan
DSBM sevenler buraya! Karşımızda yurtdışından; ama bize çokta uzak olmayan bir ülkeden Azerbaycan’dan bir grup var; Sumgzeit. Kritiğe başlamadan önce grup hakkında biraz bilgi edinmek istedim; ama pek bir şey bulamadım, en azından Metal Archives gibi bir sitede kayıt olsa fena olmaz. Yazının başında dediğim gibi grup DSBM icra ediyor, hatta buna Ambient, Post/Rock’ ta katabiliriz. Sumgzeit’tan bahsederken grup diyorum alışkanlıkla; fakat Sumgzeit bir One Man Band çalışması. Albümde karşımıza çıkan her şey Cavid Sherif’e ait. Sumgzeit 2013 yılında “Eternal” başlığıyla bir EP piyasaya sürmüş ve günümüze kadar sessiz kalmış. Ve Eylül 2019’da ilk Full-Length albümü „The Death of You“ piyasaya çıktı.
Albümde toplam 15 parça var (Toplamda bir saat beş dakika uzunlukta.), “Hallow Bones” isimli parça ilk olarak ön plana çıktı benim için. Şarkı süreleri ortalama beş dakika diyebiliriz; ama tek tek baktığımızda, 02,28 uzunluğunda “And End” gibi kısa birkaç parça mevcut. Parçalar yavaş başlıyor ve hız olarak üst seviyeye gelene kadar uzunca bir süre geçiyor; fakat bu sıkıcı bir bekleyiş değil, benim gibi Funeral Doom dinlemeyide seven biriyseniz kesinlikle sıkıcı gelmeyecektir. Özellikle bu türü seven ve takip edenleri tatmin edeceğine eminim. Cavid, bu türün diğer örneklerinde de sıkça görülen öğeleri kullanmış olmakla beraber ( fazlasıyla deep Scream vokaller, clean ton ile yapılan gitar taramaları gibi) “Please Stay“ girişinde ki gibi 90’lar Doom Metalini andıran çok iyi piyano girişleri kullanmış. Bu tarz depresif müziklerde yalnız kullanılan iyi yazılmış piyano bölümlerini çok severim, insanın hayatta her zaman tüm çabasına rağmen yalnız olduğunu çok iyi hissettirir, bu parçada bu hissi gayet iyi veriyor. Vokaller konusuna gelirsek, biraz daha fazla olabilirdi. Müzik, gayet iyi! İstenilen atmosferi ve duyguları dibine kadar bize yansıtıyor; ama biraz daha lirik yoğunluğu ile güçlü Scream vokaller duymak fena olmazdı.
Sanırım albümün tamamı ev kayıdı , grubun Facebook sayfasında bununla ilgili bir ayrıntı bulamadım, enstrümanlarda kullanılan tonlar böyle düşünmeme neden oldu. Peki kötü mü olmuş? Bence bu türü sevenleri özellikle rahatsız edecek bir ayrıntı yok. Bazı yerlerde gitarın tek başına giriş yaptığı kısımlarda “ton daha iyi olabilirdi” diye düşünüyor insan; ama bunlar benim gibi bir grupta görev almış, kayıt ve sahne tecrübesi olan kişileri ilgilendiren ayrıntılar.
Albümün kapağını çok sevdim. Sade ve albümden neyi beklememiz gerektiğini net ifade eden bir çalışma.
Albümün tamamı YouTube’da mevcut Spotify, Deezer gibi sanal ortamlarda da ulaşılabiliyor. DSBM, Funeral Doom seviyorsanız mutlaka şans verin, dinleyin ve destek olun.
7/10