Kritikler

Sinisthra – The Broad and Beaten Way

Rockshots Records – 2020 – Finlandiya 

Kötü günler geçiriyorsanız ve bu günlerinizde yumuşak , temiz vokallerin kendinizle baş başa kaldığımız anlara eşlik etmesinden hoşlanıyorsanız, bu albüm tam size göre. Kritik bir ayrıntıyı hemen başta söyleyelim; Amorphis vokalisti Tomi Joutsen bu albümde vokalleri üstleniyor. Sadece bu albüm için değil grubun daha önce piyasaya sürdüğü ürünlerde de vokalleri Tomi yapmis. Tomi Amorphis´e geçmeden önce Sinishtra kadrosunda yer alıyordu ( ne transfer ama ).

Finli kardeşlerimiz, kendilerini her ne kadar Gothic Metal kulvarında konumlandırsalarda , albüm içinde yoğun biçimde Doom Metal etkisi görülüyor. Albüm İtalyan menşeli Rockshots Records etiketiyle 15 Mayıs 2020 tarihinde piyasaya çıktı, şimdilik sadece CD formatında. Albümün açılış parçası “Eterne” güçlü ve dikkat çekici bir giriş yapıyor,dinlediğinizde fark edeceksinizi ilk iki parçanın temposu albümün kalanına göre daha yüksek, albümün sonuna doğru tempo düşüyor. Tomi´nin etkisi albümün tamamında görülüyor, adamın ne kadar iyi bir vokalist olduğu yer aldığı her kadroda ki farklı duruşuyla görülüyor. Demek istediğim tarz olarak genelde birbirine yakin ürünler ortaya koyan gruplarda yer alsa da, her grubun kendine özgü dokusuna uyum sağlayarak üretim yapabiliyor ki bu çok önemli. Albümü ilk dinlediğinizde özellikle Tomi´den kaynaklı “Amorphis´i mi andırıyor?” sorusu kafanızı kurcalarsada Albüm kendi sounduna sahip kesinlikle. İkinci parca “Closely Guarded Distance” in girişi çok güzel, gitar notaları 90´lar Old School Finli Death Metal gruplarını andırıyor. Gitar işçiliği albümün tamamı için diyebilirim ki tarzın sınırları içinde dahice ayrıntılarla icra edilmiş, her ne kadar Goth Metal sınırları  içinde olsa da, bu sınırlar içinde Melodic Death Metal ayrıntıları ile donatılmış. Davullar ve Bass gitarda bu hat üzerinde gitarların çizdiği  yönde pozisyonlarını almışlar, kendilerini öne çıkaracak performans ortaya koyuyorlar. Açıkçası bu görevikeyboard üstleniyor. Timo Vainio seçtiği enteresan ama bir o kadar da müzikle bütünleşen tonlarıyla gerekli yerlerde ön plana çıkıyor ve performansı albümün insan ruhuna dokunan atmosferini yükselten önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. “Closely Guarded Distance”  13,10 dakika uzunluğu ile, albümün en uzun parçası.Parçanın sonuna doğru gitarların temposu iyice düşüyor ve davullar susuyor, Timo´un harika piyano performansı Tomi´nin vokalleriyle birleşince parcanin içinde muhteşem bir Ballad geçişi  dinliyorsunuz, bu nedenle “Closely Guarded Distance” albüm içinde en sevdiğim parca oldu. kendi içinde bir çok ayrıntı saklı . Albümün devamında ise  “Halfway to Somewhere Else”, “Morning Frail” ile birlikte tempo giderek düşüyor ve albümün atmosferi oldukça duygusal bir çizgiye doğru kayıyor ve son parça “Ephemeral” a kadar böyle devam ediyor. Bu kesinlikle negatif bir ayrıntı değil, albümün karakteri zaten böyle.

Albüm içinde oldukça yumuşak bir o kadarda insani dertlendiren bir atmosfer barındırıyor, muhakkak bir şans verin. Goth- Melodic – Doom Metal üçgeninde yer alan melodic isleri seviyorsanız bu albüm tam size göre.

Albümün Yazar Notu: 
8/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu