Röportajlar

Wrath of Fate Röportajı

Bursalı Death Metal grubu Wrath of Fate ile yaptığımız röportaj Extreminal'de

  • Wrath of Fate grubunun bir araya gelişi hakkında bize biraz bahseder misiniz?

Ender Sarıkaya: Grup kendi çevremizden oluşuyor. Zaten senelerdir birbirimizi tanıyorduk. Hepimizin ortak noktası müzisyen olmamızdı.

Ahmet (Bass) Kaan (Davul) ve Mithat’ın (Lead Gitar) Glam grupları vardı. Ben ve Emir’in de eskittiği epey grup oldu. Sonunda ortak bir hedef koyarak birlikte çalışmaya karar verdik ve ortaya Wrath of Fate çıktı.

  •  2019’un son çeyreğinde Blood Congress adlı bir dijital albüm yayınladınız. Dijital olarak piyasaya çıkan albümü arşivler için basılı olarak çıkartmayı düşünüyor musunuz? Herhangi bir yerli veya yabancı şirket ile bu konu hakkında bir iletişiminiz var mı?

Ender Sarıkaya: Teknolojinin gelişmesiyle dijital ortamlar bu konuları  desteklemeye başladı. Bu yüzden ilk albüm için böyle bir plan henüz düşünmedik. Bizim için dijital ortamlar yeterli.

  • Albüme gelen ilgi beklentinizi karşıladı mı? Dinleyici olarak bakarsanız siz ne düşünüyorsunuz? Aldığınız tepkiler nasıl?

Ender Sarıkaya: Albümü yapmaya karar verdiğinizde zaten kafanızda bir hedef belirleniyor ve ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz. Besteler yapılmaya başlandıkça ortaya çıkan demolara her zaman dinleyici olarak baktık. Elimizden geldiğince objektif davranmaya çalıştık ve bize göre ilk albüm için elimizden gelenin en iyisini yaptık. Dinleyicilerin ilgisi ise beklediğimizden iyi oldu. Tepkilere baktıkça şaşırıyoruz, insanlar yaptığımız müziğe gayet olumlu yaklaşıyor.

  • Albümün ev kaydı olduğunu duydum, süreç nasıldı? Ayrıntıları paylaşır mısınız?

Ender Sarıkaya: Albüm ev kaydı oldu, evet. Türkiye’de albüm yapmak gerçekten çok zor, yaptığımız müziği destekleyen pek şirket yok. Bu yüzden müzisyenlerin daha fazla çaba göstermesi, gerekirse kendisi yapması gerekiyor. Kaan’ın bu konuda bilgisi olduğu için kendimizi geri tutmayıp bu avantajı kullandık. Kayıtlar esnasında bir takım teknik aksaklıklar yaşadık ama dışarıdan destek alınmadan yapılacak en temiz işi yaptığımızı düşünüyoruz. Ve gerçekten hepimiz kayıtlar esnasında çok eğlendik. Bu, yaptığımız işten keyif aldığımızın en büyük göstergesi sanırım.

  • Albümün kapak resmi nedir? Sanıyorum ki temayı albüm isminden alıyor. Özellikle bu albüme ismini veren parça nelerden bahsediyor?

Ender Sarıkaya: Blood Congress’i tasarlarken albüm olarak baştan sona iyi bir kompozisyon çıkarmayı hedefledik. İlk şarkıdan son şarkıya gerek besteler, gerek sözler, gerekse kapak tasarımımızın birbirini tamamlamasına özen gösterdik. Kapak tasarımı Kerem AKMAN’ın kaleminden çıkıyor ve bu bütünün bir parçasına noktayı koyarak tamamlıyor. Kapakta görünen suratsız varlıklar yaşadığımız dünyada insanların kanlarını emen insanları temsil ediyor. Sadece ağızlarının olması hayatta kan emmekten başka ihtiyaçları ve vasıflarının olmayışını, takım elbiseleri kendilerini üstün gördüklerini temsil ediyor. Masanın kan ve kemikten oluşuyor olması zindanlarında, gizli kapaklı yapılan toplantılarda insanların kanlarını nasıl emdiklerini ve etlerini kemiklerine kadar nasıl sıyırdıklarını gösteriyor. İnce bir detay da arka duvarda asılı olan tabloda yatıyor aslında: Ağzı kapalı olan at bastırılan mağdurları temsil ederken; diğer ağzı kanlı at, bu kan emicilerin, o insanları birbirlerine bile

düşürdüklerini gösteriyor. Albüme ismini veren şarkı Blood Congress ise, bu baskılara dur diyen, uyanmış bir insanın ağzından, Death Metal’e yakışır şekilde nefret, kin ve öfke taşıyarak kam emicileri anlatıyor. O sözleri yazarken insanın içindeki irade gücünün önemini ön plana çıkarmayı hedefledim.

Emir Külal Kahraman: Albümde topluma yapılan baskı ve bu baskıya rağmen toplumun susturulması teması geçiyor. Bunu en net şekilde arka çerçevedeki at resminde görebilirsiniz. Arkadaki at resimlerini açarsak bir at diğerini ısırmış ve ısırılan at ağzı kapatılarak susturulmuş. Genele yayarsak albüm resmini zindan insanların üzerine yapılmış gizli kararları sembolize ediyor. Masadaki kan da bu kararlardan etkilenen insanların kanıdır.

  • Genel olarak diğer şarkılara da bakacak olursak şarkı sözlerinde temanız nedir, nelerden bahsediliyor neye isyan ediyor ya da neyi eleştiriyorsunuz?

Ender Sarıkaya: Toplumsal, siyasal sorunlardan ve insanların üzerine baskı kurulup, hayatlarının birileri tarafından iplerle yönetilmesinden bahsetmeye çalıştık. Bunun yanında insanları uyanışa yönlendirmeye çalışıp, özgür iradelerini güçlendirerek kendi kararları ile hayatları üzerinde hüküm kurabileceklerini göstermeyi hedefledik. İsyan ettiğimiz şey bu üzerimize kurulan baskı ve zorlamaydı. Bu gerek silah, gerek kurallar ve kanunlar, gerekse toplum baskısı. Yani bize göre yanlışlardan ve bu yanlışlara karşı metalin verdiği hırçınlıkla yapılması gereken eylemlerden bahsediyoruz.

Emir Külal Kahraman: Kanı ve kemiği de eksik etmedik yani. 🙂

  • Şarkı sözlerini ve beste konularını grupta kim yükleniyor? Birlikte mi yazıyorsunuz?

Ender Sarıkaya: Grupta herkesin ana enstrümanı yanında, kullandığımız enstrümanlara hakimiyeti var. Herkes kafasındaki fikirleri ortaya atıyor ve ortak bir çalışmayla tamamlıyoruz. En son ben sözleri yazıyorum. Ahmet’in (bas gitar) de sözler konusunda birkaç desteği oldu, bunu da pas geçmeyelim.

Emir Külal Kahraman: En son ortaya çıkan projeyi ortaklaşa değerlendirip kendi aramızda toparlıyoruz.

  • Konserler nasıl gidiyor?

Ender Sarıkaya: Konser ayarlamak gerçekten çok zor. Bursa Rock City Kültür Derneği bu konuda elinden gelen desteği bize sağlıyor. Biz grupça elimizden geleni  yapıyoruz. Konserler bizim açımızdan eğlenceli geçiyor. Biz eğleniyoruz, desteğini eksik etmeyen ve gelen herkes eğleniyor. Yani gerçekten çok güzel gidiyor diyebilirim.

  • İlerleyen günlerde Wrath of Fate tarafından dinleyicilere sunulacak işler hakkında biraz bilgi verebilir misin? Yakın tarihte çıkacak bir proje var mı?

Ender Sarıkaya: Henüz Blood Congress’i yeni yayınladık. Bu konuda bir şey söylemek için erken ancak ülkemizde yaptığımız işle uğraşıp ortaya işlerini ortaya koyan az grup var. Bu yüzden metal kitlesi yeni çalışmalar dinlemeye istekli, biz de elimizden geldiğince yeni şeyler sunmaya istekliyiz. Yakın bir zamanda diyemem ama gelecekte sizi güzel sürprizler bekliyor.

  • Müzikal anlamda idolümüz dediğiniz isimler veya gruplar kimler?

Ender Sarıkaya: Lamb Of God, As I Lay Dying, Slipknot, Trivium.

  • Birer güncel albüm tavsiyesi alabilir miyiz?

Ender Sarıkaya: As I Lay Dying – Shaped By Fire

Emir Külal Kahraman: Hyperdontia – Nexus Of Teeth

  • Vaktinizi ayırıp sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mıdır? Bizi ne gibi şeyler bekliyor, tehlike yakın mı?

Ender Sarıkaya: Ülkemizde gerçekten güzel işler yapılmasına ihtiyaç var. Metal kültürü için elimizde bütün imkanlar var. Eğer gruplar yeni işlerini ortaya atarlar ve kitleler onlara destek verirse küresel çapta işler çıkabilir. Türkiye’de de metal müziğin yaygınlaşması imkansız bir şey değil. Biz Wrath Of Fate olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Yeni işlerle karşınızda olacağız. Bu işi ve sizleri seviyoruz. Tekrar görüşene kadar esenlikle kalın. Her şey için tüm destek verenlere teşekkürler.

Emir Külal Kahraman: Yerli metal gruplarına yeterince destek olmadığını düşünüyorum. Bu gerek mekan olarak gerek dinleyici olarak karşımıza negatif olarak çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu