Kritikler

Zifir – Demoniac Ethics

Duplicate Records – 2020 – Türkiye 

Screams from heaven
Resonate in hell
And God did not keep his promise to them
Everybody in hell knows

Açılışı yapan ilk (Enstrümantal parça) parça Sûr´un ardından gelen Chants For Execution’ a ait bu dörtlükle başlıyor yeni albüm. “Demoniac Ethics”.

Kritiğe başlamadan önce Zifir ile yeni tanışanlar için grubu biraz tanıtalım:

Grupta gitar ve vokaller Onur Önok´a ait, özellikle İzmir´li fanlar Onur´u Leviathan´dan bu yana tanır, başta Black Metal fanları olmak üzere birçok İzmirli Leviathan´ı ve haliyle Onur’u bilirler. Davullarda Black Omen ve Episode 13´te uzun süre çalan Nursuz kulakları kanatmaya devam ediyor. Ve son olarak Bass gitarda Ilgar var. Bütün elemanlar şu an İzmir´de mi ikamet ediyor bilmiyorum; ama grup hala lokasyon olarak İzmir´i gösteriyor.

“Demoniac Ethics” 24 Ocak’ta Duplicate Records etiketiyle piyasaya çıkacak, ve sanırım 2020´nin ilk yerli çalışması olacak. Albümde iki enstrümantal olmak üzere toplamda 11 parça var ve 41:47 dakika uzunluğunda. Zifir bir Black Metal grubu olarak, Türkiye’de Black Metal gruplarının genelde denemek istediği tarzda parçalar üretiyor. Bence bu konuda oldukça başarılılar ve bu durum onlara uzun zaman önce özgün bir kimlik vermiş oldu. Zifir köklerini, 2007’de başlayan yolculuğunda “You Must Come with Us” albümü ile ( Bu albümün 9. parçası ”4” özellikle harikadır benim için” ) underground piyasada derinlere salmaya başladı. 2017 çıkışlı ” Kingdom of Nothingness” albümü ile özellikle yurt dışında türdaşları arasında kendi yerine sahip oldu, bu yüzden 2020 başında gelecek olan “Demoniac Ethics” ten beklenti hayli yüksek. Zifir bu beklentileri karşılayacak gerekli emeği vermiş görünüyor. Albümün tamamında kararlı ve titiz bir tutumla uygulanmış işçilik kendini belli ediyor. Albüm dinleyen üzerinde sanki çok yavaş bir akıntıya sahip geniş karanlık bir nehrin dibinde hızlı ve sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Albümün tamamında insanı, yoğun ve dip bir karanlık içinde yalnız kalma deneyimine itiyor. Kaotik sesler, ölüm anından mezara ve sonrasında cehennemin en dibine giden yolculukta Kharon gibi eşlik ediyor.

Zifir´in ilk albümden bu yana süregelen, hem müzik hemde söz yazımı konusunda koruduğu çizgisini bu albümde de bozmuyor. Söz yazımında Zifir´e rehber olmuş Anti-religion, Nihilism gibi konular bu albümde de kendini fazlasıyla gösteriyor. “‘Empire of Worms” buna çok iyi bir örnek. Hayat boyu edilen duaların, yer altında çürümeye engel olmadığı, yaşam boyu günlük hayatta zamanı çalan bir çok dünyevi uğraşın arasında hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak..

İşin Üretim yönüne baktığımızda da Zifir çizgisine oldukça sadık. Yoğun depresif pasajlar, bu depresif yoğunluk arasında güzel geçişler ve bağlantı görevini gören Black Metal´in ikinci dalgası gruplarını hatırlatan sesleri duymak mümkün. Farklı bir bakış açısıyla başta vokallerde sonrasında grubun müziğinde yoğun Mayhem etkisi (De Mysteriis Dom Sathanas dönemi) var demek yanlış olmaz. Her iki grubu yan yana koyduğumuzda elbette çok farklı stiller söz konusu. Fakat özellikle parça yazımında Mayhem´in erken dönem tavrından bazı ayak izlerini bulmak mümkün Zifir’in karakterinde.

Albüm kayıtları çok iyi, sound temiz, enstrümanların duyum balansı ve vokal ile olan balans çok iyi, dinlerken insani yoran herhangi bir bozuk ayrıntı yok. (Neyse ki yerli gruplar olarak bu sorunu aştık sonunda.) Albüm kapak çalışmasını çok beğendim, müzik ve lirik temasıyla uyumlu, grup bu albümde de Rus sanatçı Vergvoktre ile çalışmış, iyide yapmış. Ortaya çıkan sonuç gayet iyi. Toparlamak gerekirse Zifir beklentilerin üzerine çıkıyor, umuyorum tepkiler grubun beklentisinin de üzerine çıkar, hem Türkiye’de hem yurt dışında sahnede de sıklıkla izleme fırsatımız olur.

Albümün Yazar Notu:
8/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu