DRAUGR
İtalyan Pagan Metal grubu Draugr ‘in Klavyecisi Helsior Ursus Arctos ile yaptığımız kısa söyleşi sizlerle…
Merhabalar,öncelik ile okuyucularımız arasında sizi bilmeyenler olabilir,grubu kısaca tanıtabilir misin ?
Helsior Ursus Arctos:2002 yılında kurulan bir grubuz ve kuruluşumuzda Svafnir (vokal), Tenebrion (gitar), Stolas (bass) ve Jonny (davul) bir araya geldik.Bu kadro ile 2006 yılının sonunda “Nocturnal Pagan Supremacy” i kayıt ettik. Bende gruba 4 sene önce dahil oldum.Gruba katılmamın ardından “De Ferro Italico” nun kayıtlarına başladık. Bu kayıdı tamamlayana kadar Warth grubu ile bir splitimizde yayınlandı.(İkinci gitaristimizin grubu oluyor,2007 den beri çalıyorlar) Ayrıca bize bazı konserlerimizde de session eleman olarak yardımcı olduk. Grup kendini pagan inanışlarına sahip çıkan ve Abruzzo bölgesinin manzaralarından ilham alan İtalyan pagan metali olarak tanımlıyor.
Draugr kelimesinin özel bir anlamı var mı ? Biraz bahsedebilir misin ?
Draug kelimesinin anlamı Sindarince yani Tolkien ‘in kullandığı dilde kurt manasına geliyor. Fakat Kuzey dillerinde kurt figürü bir çeşit öfke,intikam ve kana susamışlık anlamına geldiği için sonuna r ilave edip bir nevi kakofoni yaratmak istedik. (Bu hayvan aynı zamanda Roma mitolojisinde Abruzzo sembolü olarak kullanılıyor. Draugr olarak kendi müziğimizi İskandinav gruplarının etkisiyle oluşturduğumuzdan böyle bir isim kullanmayı tercih ettik)
İkinci tam zamanlı albümünüz olan “De Ferro Italico” ‘dan söz edecek olursak kayıt aşaması nasıl geçti,sizi tatmin etti mi ?
Bu albüm konsept bir albüm olarak dillendirilebilir.Ayrıca 2 kısıma ayırdık ilk kısmı epik,ikini kısmı ise daha agresif.Şarkı sözlerimizin çoğu İtalyanca yazıldı.Geriye kalan parçalar ise bir kısmı İngilizce diğer kısımları ise Osco dilinde oluşturuldu.( Osco dili denilen şey Eski Roma imparatorluğundan önce kullanılan yerel bir dilmiş. – Cenk)
Tarih öncesi dönemde yaşayan İtalyan kavimler bizim her zaman ilgimizi çekmiştir.Savaşçılar,ülkeler ve ikonlar bunlar geçmişimizin temel taşlarıdır.Bu savaşçılar 391 yılında Theodosian ile Romalılara karşı bir savaş vermişti.Pagan kültürünün yeniden şekillenmesi bu savaş ile alakalıdır.Çünkü Hristianlığın doğmasına ön ayak olan bu savaşlar sayesinde geçmişimizin pagan temelleri zedelendi.
Albüm kayıtlarına gelecek olursak, dostumuz Davide Rosati’nin sahip olduğu Acme studyolarında bu albümün kayıtlarını yaptık.Mastering işlerini ise Finnvox Stüdyolarında gerçekleştirdik.(Helsinki,Finlandiya) Kayıda başlarken tek amacımız İtalyan Metal adını verdiğimiz tarzın doğmasına yardımcı olmak ve köklerimize yönelim sağlamaktı.Gerçekten bu noktaya değindiğimiz ve adımızı duyurabildiğimiz için tatmin olduk denilebilir.
İlk albümünüz “Nocturnal Pagan Supremacy” ile yeni albümümünüz arasında ne gibi farklılıklar var ?
Daha fazla doğa temalarına ve kişisel devinimlere yer verdik.Hepsi kendi müzikal düşünce yapımıza göre oluşturuldu ve kendi ana dilimizde bir konsept yaratmayı başardık.Daha öncede dediğim gibi bazı kişisel fikirlerin yükselim kazanması “De Ferro Italico” albümünde de kimlik kazanmasına yardımcı oldu.
Biraz şarkı sözlerinden bahsedelim,genelinin İtalyanca olduğunu söylemiştin,etkileşim noktalarınız neler,şarkı sözlerini yazmayı kim üstleniyor?
Augur Svafnir tüm şarkı sözlerini yazan kişi ve bu konsepti de kendi tarihi bilgilerine dayanarak oluşturdu. Tarih öncesi kaynaklara göre yazılan sözlerimizde genel olarak eski İtalya’daki yaşantılar, ritualler ve askeri yapılar hakkına bir konsept oluşturmamıza neden oldu.Atalarımıza sahip çıktığımızı düşünüyoruz.
“De ferro Italico” albümünü kendi imkanlarınızla profesyonel formatta bastınız.Herhangi bir firma ile anlaşmamanızın sebebi var mı ?
Bir çok firma ile görüştük fakat sonunda kendi başımıza yayınlama kararı aldık. Bu şekilde çok zor ama en azından her şeyi kendin yapıyorsun ve birilerine bağlı kalmıyorsun.Şu ana kadar doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim, zor ama bizim seçimimiz.
Draugr dan başka bir projede yer alıyor musun ?
Şu an Draugr ‘dan daha önemli bir proje yok.
İtalya’da ki Pagan Metal piyasasından söz eder misin, senin düşüncelerin çok önemli, kitle nasıl orada ?
İtalya’da son yıllarda dinleyicilerin pagan metal ve epik konulara olan ilgisi oldukça arttı.Bu bizi iyice heveslendiriyor. Tüm ülkede bir çok grubun pagan temalar ve italyan kültürü ile olan ilişkilerinin güçlenmesi beni gerçekten sevindiriyor.Çünkü yabancı grupları taklit etmek hiç güzel bir davranış değil,bunu yapmak zorunda değiliz.
Son yıllarda Pagan Metal tarzının yükselişe geçmesinin sence sebepleri neler ?
Bence bu tarzın müzikal kimliğinin daha ön plana çıkmasıdır.Dünyanın her yerinde insanlar kendi köklerine ilgi göstermeye başladı.
Senin müziğe başlamandaki en önemli ilham kaynağın neydi ?
Ben piyano çalmaya çok küçük yaşta başladım.WALT DISNEY’in Fantasia isimli oyununu izlemiştim beni çok etkiledi ve piyano çalmaya başladım.
Sence 2011 yılında çıkan en iyi/kötü albümler neler ?
Bir iki parça internette dinlemeden gidip bir grubun albümünü satın almıyorum.Shining ve Moonsorrow’un son albümleri gayet iyi ama Negura Bunget’in son çıkardığı DVD bir felaket.Ama bir albümün tamamını dinlemeden çok kötü diye etiketlemeyi sevmiyorum.
Son sözler ?
Röportaj için teşekkürler,umarım tüm okuyucular bize ilgi duyar.www.draugr.it adresimizden dinleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.Ayrıca facebook/myspace gibi sayfalarda da varız,bekleriz.!
Not: Grubun İngilizcesi çok üst seviyede olmadığı için bazı cümleleri kendim tamamladım.Anlayışınız için teşekkür ederim – Cenk