Kritikler

Diabolic Night -Beyond The Realm

High Roller Records – 2019 – Almanya

Alman Black/Speed Metal grubu Diabolic Night, 15 Kasım´da ilk albümü “Beyond the Realm” ´ı “High Roller Records” (CD formatinda ve 1000 kopya) etiketiyle piyasaya sürdü. Grup 2013 yılından beri aktif, 2019 yılına kadar 2014 yılı içerisinde bir demo ve bir EP, 2015 yılında da piyasaya çıkardıkları “Infernal Power” isimli single´ları var ve bu single´ın ardından 4 sene boyunca sessiz kaldılar. Underground piyasa içerisinde her ne kadar adının unutulmasının bir şekilde önüne geçselerde, fanları albüm için uzun bir süre beklemek zorunda kaldı.

Grubun tarzı için yazının başında Black/Speed dedim; fakat albümün derinliklerine girdikçe ustalıkla gizlenen ayrıntıları bulmak hem çok zevkli, hem de bir çoğumuz için Metal dinlememize sebep olan büyük isimlerin ayak izlerini gitar rifflerinin arasında ya da davul ataklarının geçişlerinde keşfetmenin dinleyiciyi çıkardığı geçmişe yolculuk, albümün dinleyenle arasındaki bağı hızlıca güçlendiriyor ve aslında Black/Speed başlığı altına kolayca kategorize edilse de oldukça zengin bir albüm olduğunu fark ettiriyor. Grubun aktif kadrosu iki kişiden oluşuyor (Günümüzde bir grubun kemik kadrosunun iki kişiden oluşması durumu sıklıkla karşımıza çıkıyor, bu da ayri bir yazı konusu.). Heavy Steeler; Vokal. Gitar ve Bassların üretiminden sorumlu ve grubun üretim sürecinde ağırlıklı pozisyona sahip kişi olarak karşımızda. Yoğun emek verilerek işlenmiş gitarların ana hatları üzerinde ilerlerken ayrintılarda NWOBHM gruplarından, anılarımızda efsaneleşmiş sesleri yakalamak hiçte zor değil. Gitarlar ile ilgili işçilik ile devam etmek gerekirse, yıllar önce birçok efsane grup tarafından muhteşem biçimde işlenmiş bu riff yapılarının üzerinde çalışmak cesaret ister, öyle ki adam “araklamış” ya da “taklit etmiş”yaftası çok kolay yapıştırılabilir. Bu sebeple sanki türün ilk örneklerinin üretildiği dönemden çıkmış gelmiş gibi bir ürün ortaya koymak zor iş, grubun albümde bunu başardığını düşünüyorum. Bunun yanında Bass gitarları dinlerken, Maiden´dan Steve Harris´in Steeler üzerindeki etkisi net olarak fark ediliyor. Maiden´dan çok farklı bir türe bu tarz Bass metodunu keyifle dinlenebilecek biçimde monte edebildiği için ayrıca Steeler´ı tebrik etmek gerekir. Davullara gelince, bu görev 2018 yılından beri Christhunter´in omuzlarında, performansını genel olarak değerlendirdiğimizde, erken dönem Maiden etkisi Christhunter´in performansında da karşımıza çıkıyor.

Albümün kayıt işçiliğini çok beğendim, tarzın dönemini çok iyi yansıtan gitar ve davul tonları, vokallere uygulanan efektle birleşince, tarzın takipçilerini kalbinden vuracak bir bütünlük yakalamış. “Beyond the Realm” albümün ilk enstrümantal parçası “Towards Forgotten Paths” ile açılışı yapıyor, ardından gelen “Sovereign of Doom” ve “Crescent Moon Rise” enerjisi yüksek hiç tempo kaybetmeyen gitar riffleri ve yırtıcı vokalleriyle dinleyiciyi albüme iyice ısındırıyor. Albüm devam ederken albüme adını veren ikinci enstrümantal parça ”Beyond the Realm” sırayı devralıyor. 2.15 uzunluğunda ki parçada erken dönem Maiden etkisinin net biçimde görüldüğü parça. Ardından gelen ‘Odyssey’, grubun üretim becerisi adına elinde olan her elementin birleştiği bir parça gibi. Bence albümün en iyi parçası, 6.25 dakika uzunluğunda, akıcı trafiği ve iyi hesaplanmış örgüsüyle albümde ki üretim başarının zirve noktasını temsil ediyor. Bu parçayla birlikte albümü sonuna doğru özellikle “Infernal Power” ve “Reach for the Night” gibi parçalarda Bathory ve Nifelheim´ın erken dönemlerinden tanıdığımız Black Metal elementlerinin daha ön plana çıktığını görüyoruz. Albümün kapak çalışmasına da kısaca değinmek istiyorum, logosu ve cover dizaynıyla tam anlamıyla tarzıyla uyumlu bir çalışma, kapak çalışmasının merkezindeki kale, Almanya’nın meşhur yalnız tepelerinin hakimi kalelerini akıllara getiriyor (Burg Hohenzollern ya da Wartburg gibi).

Müziği tanımlarken bir çok gruptan yada akımdan örnek verdim, tabi erken dönem metal tarzında ürün veren bir grup olunca bunun gibi benzetmeler kaçınılmaz oluyor; ama kesinlikle söyleyebilirim ki Diabolic Night kendi sounduna ve üretim becerisine sahip. Özellikle tarzın takipçileri mutlaka şans vermeli.

Albüm Yazar Notu: 
8/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu